Vitamine D: waarom zou je het nemen?

31/03/2022

Vitamine D, ook wel zonnevitamine genoemd, is een vitamine die we aanmaken onder invloed van zonlicht. Uiteraard komt er bij die aanmaak van vitamine D nog meer kijken, maar dit is de versimpelde weergave en volstaat voor nu.

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een pro-hormoon, desondanks noemen we het vitamine D. Het is een ‘vitamine’ die in vet oplosbaar is. Dit betekent ook dat, hoe meer vetcellen er in een lichaam aanwezig zijn, hoe meer vitamine D3 er opgeslagen wordt in de cellen in plaats van dat het wordt afgegeven in de bloedsomloop. Deze opgeslagen vitamine D3 voert dan zijn taak niet meer uit.

Vitamine D is een veelzijdige vitamine met verschillende functies in ons lichaam:

  • Vitamine D zorgt er voor dat calcium beter opgenomen wordt. Bij voldoende vitamine D in het bloed neem je maximaal 30-40% van de calcium op via je darmen. Is je vitamine D niveau onvoldoende, dan is dat 10-15%. Een langdurig vitamine D tekort kan dus mede de oorzaak zijn van osteoporose en botbreuken.
  • Ongetwijfeld heb je het in de afgelopen jaren wel eens voorbij zien: voldoende vitamine D is essentieel voor je immuunsysteem.
  • Vitamine D is belangrijk voor onze energiehuishouding en ons humeur.
  • Het is van belang voor ons zenuwstelsel, het behoud van normale spiercontracties (aan- en ontspannen van spieren) en het functioneren van onze glucose (glucosetolerantie van ons lichaam).

 

 

Hoe komen wij aan voldoende vitamine D?

Zoals al eerder gezegd maken we vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Daar zitten echter wel een paar haken en ogen aan, want zo simpel is het helaas niet. De zon moet namelijk ten minste zonkracht 3 hebben voordat wij vitamine D aan kunnen maken. Dit is in Nederland maar zo’n 4-5 maanden per jaar het geval. De rest van het jaar is de zon simpelweg niet sterk genoeg voor onze huid om vitamine D aan te maken.

Maar ook in die 4 à 5 maanden dat de zon sterk genoeg is maken we in veel gevallen niet voldoende vitamine D aan en zeker niet voldoende om daar de rest van het jaar op te teren qua voorraad. Zitten we niet binnen, dan zijn we geneigd om, zodra we buiten komen, onze huid te bedekken met zonnebrand of kleding. Uit onderzoek is gebleken dat een zonnebrand met factor 30 de vitamine D aanmaak via de huid met zelfs 99% kan verminderen. 

Betekent dit dat je de hele zomer zonder zonnebrand of bedekkende kleding in de felle zon moet zitten? Absoluut niet, want een verbrande huid is echt een NO GO om meerdere redenen waar ik nu niet op in ga. Ga dus altijd verstandig om met de zon! 

Ook een zonnebril behoort vaak tot onze dagelijkse uitrusting in de zomer. Of we nou fietsen, hardlopen of gewoon buiten zijn. Heel logisch ook, want we willen onze ogen beschermen tegen het felle licht. Die zonnebril betekent ook dat we onze ogen, hersenen en lichaam voor de gek houden.

Onze ogen registreren namelijk de zonkracht en geven een seintje aan onze hersenen wanneer de zon sterk genoeg is om de vitamine D aanmaak via de huid in gang te zetten. Door continu met een zonnebril op te lopen, zal de vitamine D aanmaak dus lastiger op gang komen. Zorg dus ook dat je je zonnebril af en toe af laat als je korte tijd onbeschermd in de zon zit.

Nogmaals, het is belangrijk voor je vitamine D huishouding om je onbeschermd bloot te stellen aan zonlicht, maar ga hier verantwoord mee om. Verbranden is niet gezond en wil je zoveel mogelijk vermijden. Ben je op zoek naar een goede zonnebrand zonder troep? Klik dan hier.

Is vitamine D suppletie noodzakelijk?

Ja, in mijn ogen wel. Zeker in de winter, en in sommige gevallen zelfs ook in de zomer. Na ongeveer 2 maanden is je vitamine D waarde in je bloed namelijk gehalveerd wanneer je niets zou doen om het op peil te houden.  Stel dus dat je in september een goede vitamine D waarde hebt na een zonnige zomer, dan is je vitamine D waarde eind november dus al gehalveerd, terwijl het juist dan een essentiële rol speelt voor je immuunsysteem.

Vitamine D3 kan je zowel in druppelvorm als in tabletvorm kopen. Om de juiste dosering te bepalen is het verstandig om het vitamine D gehalte in je bloed te laten testen. Je weet dan of je een onderhoudsdosering nodig hebt (bij een goede vitamine D huishouding) of dat het nodig is om je vitamine D peil te verhogen door middel van een extra dosering gedurende een bepaalde tijd.

Via deze link kan je je vitamine D test bestellen. Binnen 6 werkdagen na afname heb je de uitslag binnen. Hulp nodig bij het interpreteren van de uitslag? Stuur me dan even een berichtje op Lenneke@stimulusz.nl! Dan plannen we 30 minuten in om je uitslag te interpreteren en je van advies te voorzien. (Kosten: 35,00 per 30 minuten, excl. test)

Mijn naam is Lenneke, ik ben 34 jaar en ik woon samen met mijn vriend in Son en Breugel, Noord-Brabant. Het is mijn missie om sporters op een gezonde manier naar goede prestaties te begeleiden. Voldoende eten, het lichaam voeden in plaats van enkel vullen. Ik heb roofbouw gepleegd op mijn lichaam. Met de juiste kennis was dat niet nodig geweest.

Lees meer: