Als je jaren geleden tegen mij zei dat er een moment in mijn leven zou komen dat ik niet naar de supermarkt zou durven, dan had ik je uitgelachen. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar niet naar de supermarkt durven? Hoezo niet dacht ik, wat is daar nou eng aan? En in 2018 overkwam het mij. Ik durfde niet meer naar de supermarkt of bijvoorbeeld auto te rijden. Sterker nog, ik kwam nauwelijks meer buiten. Zelfs een wandeling van 5 minuten was al genoeg om in paniek te raken. 

Slapen deed ik nauwelijks. Ik had zoveel last van angsten en er waren nachten bij dat ik niet wilde slapen omdat ik bang was dat ik niet meer wakker zou worden. 

Dan ben je 30 jaar en leg dat maar eens uit. Ik kon het niet. Ik snapte het niet, maar ik voelde van alles in mijn lichaam en het was echt. Hoe het zover kon komen? 

Tot september 2018 was ik echt mega sportief. Ik trainde zo’n 12 uur per week en deed aan triatlon. Ergens in de jaren daarvoor werd eten langzaam maar zeker steeds meer een obsessie. Tot op het punt dat ik 2x per dag op de weegschaal stond en werkelijk alles wat ik in mijn mond stopte afwoog en registreerde. Dan wist ik in ieder geval zeker dat ik niet teveel at. 

 

 

Maar dat betekende niet dat ik GENOEG at. Ik was roofbouw aan het plegen op mijn lichaam. Ik at veel te weinig, terwijl mijn lichaam door het sporten (zo’n 12 uur per week) eigenlijk enorm veel voedingsstoffen nodig had. Ging ik 100km fietsen, dan at ik een bakje havermout vooraf en na afloop at ik dan ook nog wel wat, maar tussendoor niets, want vetverbranding. Dat was goed, toch? 

Gooi daar bovenop nog wat onverwerkte trauma’s zoals een schietpartij in het gastgezin waar ik op 18-jarige leeftijd woonde in Amerika. In datzelfde jaar (2006) zei een arts (op Hawaii) tegen mij dat ik dood zou gaan als ik zou gaan vliegen. En zoals jullie weten heb je een vliegtuig nodig om van Hawaii naar het vasteland te vliegen. Dus ik moest wel met het vliegtuig in met de wetenschap dat ik er mogelijk niet levend uit kwam. De angst om dood te gaan kwam dus wel ergens vandaan. Gelukkig schrijf ik dit nu, wat betekent dat het met die vlucht helemaal is goed gekomen, maar dat neemt niet weg dat het veel impact heeft gehad. 

 

Ik was jarenlang een kei in het wegstoppen van gevoelens en angsten, maar toen ik én onverwerkte trauma’s combineerde met veel werkstress en uitputting in mijn lijf had ik mijn persoonlijke recept gevonden voor angst- en paniekklachten: mijn lijf trapte voor mij op de rem. Heel hard..   

Tot hier en niet verder

Mijn lichaam kwam op het punt “tot hier en niet verder”. Ik was doodmoe, verloor regelmatig mijn coördinatie, had last van enorme duizeligheid en daar werd ik weer zo angstig van dat angst- en paniekaanvallen daar op volgden. Ik functioneerde letterlijk niet meer. En omdat ik niet wist wat ik moest doen, heeft het me zo’n 3 jaar gekost om hier weer vanaf te komen.

Het was een lange periode van overprikkeling, nauwelijks slapen én een lijf dat stijf stond van de spanning en de stress. Ik durfde niet meer naar de supermarkt, laat staan autorijden. Zo werd mijn wereld steeds kleiner.

De huisarts gaf me het advies om 3 weken op de bank te gaan liggen en antidepressiva te gaan gebruiken. “Dan komt het wel goed”, waren haar exacte woorden. Ik voelde me niet begrepen en kwam tot de conclusie dat ik zelf op zoek mocht naar oplossingen. Een lange zoektocht volgde.

Orthomoleculaire Therapie

Tijdens mijn zoektocht kwam ik in aanraking met orthomoleculaire therapie. Er ging een wereld voor me open. Ik begon de verbanden te zien tussen mijn fysieke en mentale gesteldheid, mijn slaap en mijn darmproblemen en voedingstekorten in combinatie met mijn stress / onverwerkte trauma’s. Ik had mezelf letterlijk uitgeput. Enerzijds door veel voedingsstoffen te verbruiken, anderzijds door veel te weinig voedingsstoffen te eten. Ook at ik te weinig van de goede voedingsstoffen. Simpelweg omdat ik de kennis niet had. 

Daarnaast ging ik aan de slag met het verwerken van mijn trauma’s. Ook dat was een lange zoektocht, want welke therapie paste bij mij? Cognitieve gedragstherapie, hypnotherapie, EMDR, ReAttach therapie, NEI, ademtherapie, oefeningen. Ik heb het allemaal gedaan. 

 

 

 

 

 

Waarom weet niemand dit?

Hoe meer ik er in dook, in eerste instantie voor mezelf, hoe meer ik gefascineerd raakte. “Waarom weet niemand dit?” Een vraag die ik mezelf steeds vaker stelde.  

Ik besloot dat het tijd werd om anderen te gaan helpen met vergelijkbare klachten. Zo groeide mijn fascinatie voor orthomoleculaire therapie en kreeg ik langzaam maar zeker weer wat meer energie terug. Ik zat beter in mijn vel, kreeg weer vertrouwen in mijn lichaam en ging er weer op uit. Ook mijn liefde voor sport keerde weer terug. 

 Orthomoleculaire therapie, angst, paniek, burn-out en sport

 

Inmiddels heb ik besloten om mijn liefde voor voeding en voor sport te combineren met mijn sterke wens om mensen te helpen. Angst, paniek, burn-out en sport lijkt dan ook een gekke combinatie, maar het zijn wel 2 onderwerpen die me aan het hart gaan. Ik heb dan ook specialistische opleidingen gedaan voor zowel orthomoleculair specialist psyche als voor orthomoleculair specialist sport.

Je het hoeft ook niet én sporter én last van angst of burn-out te hebben. Op beide vlakken kan ik je helpen vanuit mijn kennis en persoonlijke ervaring.

Zowel op lichamelijk gebied (sport en angstklachten) en psychisch gebied (angst/paniek/burn-out) is er met voeding, leefstijl en de aanvulling van de juiste supplementen een wereld te winnen.

 

En nu?

Nu wil ik jou graag helpen! Het is mijn missie om jou te helpen! Of het nu gaat om het verbeteren van je sportprestaties of om weer te kunnen genieten van het leven omdat de angst en paniek verminderd is. 

Samen gaan we aan de slag: wat heeft jouw lichaam nodig om optimaal te functioneren? Dat is voor iedereen anders en die puzzel gaan we samen leggen!

Misschien herken jij je wel in mijn verhaal, of wil je voorkomen dat je, net als ik, roofbouw pleegt op je lichaam. Stuur me een berichtje en dan kijken we samen hoe ik je kan helpen.

Opleidingen:

  • Orthomoleculair adviseur basis – Civas
  • Orthomoleculair adviseur gevorderd – SOHF
  • Orthomoleculair specialist sport – SOHF
  • Orthomoleculair specialist psyche – SOHF
  • Opleiding EMB – SOHF
  • Verdiepingsopleiding EMB – EMB Test BV / Praktijk Wiersma
  • NGS Sportmassage – MOOD Massage opleidingen
  • Psoas en Massage – Zonnevlecht opleidingen
  • Instructeur Mindful Cycling – Mindful Cycling Nederland, incl. workshop Buteyko ademhaling
  • HBO Master Sportmanagement – Johan Cruijff Instituut