Afvallen en intensief sporten gaan niet samen

25/04/2023

Zo.. I said it. Het is best een statement dat ik hier maak en theoretisch gezien niet helemaal juist. Je kan namelijk intensief sporten én afvallen. Althans, je verliest gewicht als je op de weegschaal staat. Vaak is dit gewichtsverlies echter niet omdat je vet kwijtraakt, maar omdat je vocht en spiermassa verliest. Daarnaast gaat het in bijna alle gevallen ten kosten van je lange termijn gezondheid als je op deze manier te werk gaat.

Als je intensief sport vraag je veel van je lichaam. Het moet zich flink inspannen, maar daarna ook heel hard herstellen, je volgende training staat immers al op de planning. Eet en drink je niet voldoende tijdens je training, dan heeft dat ook nog eens gevolgen voor je herstel: dat duurt langer. Je lichaam moet gaan compenseren: je pleegt roofbouw. Voor één keer is dat niet erg, je lichaam is flexibel en kan tegen een stootje.

Maar ja, de volgende training dient zich al aan, dus ondanks dat je nog niet helemaal hersteld bent ga je toch sporten. Ook nu eet en drink je weer te weinig om op de calorieën te letten. Zie je wat er gebeurt? Je pleegt opnieuw roofbouw, en de volgende keer waarschijnlijk ook.

  Je lichaam heeft veel voedingsstoffen nodig voor al die taken die het uit moet voeren. Niet alleen om te sporten en te herstellen, maar ook om als geheel te functioneren. Je schildklier, je darmen, je hersenen, etc. Als vrouw zijnde ben je extra kwetsbaar, want onze hormonen spelen ook een rol. Hier zal ik in een aparte blog op terugkomen. Eet je structureel te weinig, en zeker tijdens inspanning, dan gaat je lichaam om voedingsstoffen vragen. Uiteindelijk zal het er zo hard om roepen dat jij je ineens niet meer in kunt houden en je gaat snaaien. Eerlijk is eerlijk, I’ve been there and done that. Ik kan je vertellen: dat waren meestal niet de meest gezonde dingen die ik dan snaaide en zo kreeg ik nog steeds te weinig voedingsstoffen binnen. En met mij vele anderen, want ik zie het om me heen gebeuren, maar ook tijdens consulten krijg ik dit met regelmaat te horen.

   

  Zorg dat je voor, tijdens en na je training de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Dat helpt je om je training goed te kunnen doen, om goed te herstellen na afloop en weer klaar te zijn voor de volgende training! Maar ook om op de lange termijn je gezondheid te blijven behouden. Je wilt immers blijven sporten toch!?

    

   De heersende gedachte is en blijft dat minder eten betekent dat je afvalt. Dat is niet per definitie waar. Het gaat er ook om wat je eet. Alles wat je eet is informatie voor je lichaam. Welke informatie geef jij je lichaam? Ben jij benieuwd of jij genoeg eet? Of je de juiste dingen eet? Of je meer uit je voeding kan halen?

   Neem dan contact op en dan gaan we samen aan de slag!

    

   Mijn naam is Lenneke, ik ben 34 jaar en ik woon samen met mijn vriend in Son en Breugel, Noord-Brabant. Het is mijn missie om sporters op een gezonde manier naar goede prestaties te begeleiden. Voldoende eten, het lichaam voeden in plaats van enkel vullen. Ik heb roofbouw gepleegd op mijn lichaam. Met de juiste kennis was dat niet nodig geweest.

   Lees meer: