Vetten, ik hou er van!

15/12/2020

Vetten, ik hou er van! Althans, van de gezonde vetten op mijn bord.

Vaak schrikt het woord vetten een beetje af, want het bevat veel calorieën en vetten werden lange tijd gezien als dé boosdoener van overgewicht. Van vetten bleef je dus het beste af.

Niets is echter minder waar. Vetten zijn juist onmisbaar voor ons lichaam. Waarom deze vetten zo belangrijk zijn voor ons? Onder andere hierom:

1. Vetten bieden bescherming tegen ontstekingen

Dit is heel erg belangrijk voor ons lichaam, omdat ontstekingen opgelost moeten worden door ons immuunsysteem en je dus een beroep doet op je immuunsysteem bij ontsteking. Laaggradige ontstekingen komen voor, vaak zonder dat je het in de gaten hebt. Ze zijn een beetje sluimerend, zorgen niet direct voor klachten, maar doordat je immuunsysteem deze vorm van ontstekingen wel aan moet pakken kosten ze veel energie voor je lichaam.  

Hierin spelen omega 3 en omega 6 een belangrijke rol. Omega 3 is ontstekingsremmend, terwijl omega 6 onstekingsbevorderend is. In het meest ideale scenario krijgen we evenveel omega 3 als omega 6 binnen, maar een verhouding van 1:3 (omega3 : omega6) is al top. Bij veel Nederlanders is deze ratio echter 1:15 tot 1:25. We krijgen dus veel meer ontstekingsbevorderende vetten binnen, dan ontstekingsremmende vetten. Lees er hier meer over.

2. Vetten vormen de bouwstenen voor de aanmaak van hormonen

O.a. oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol worden aangemaakt uit vetten (cholesterol in dit geval). Zonder vetten kunnen we dus ook niet voldoende van deze belangrijke hormonen aanmaken. 

3. Zonder vetten functioneren onze cellen niet

Vetten, met name omega 3 vetzuren, spelen een belangrijke rol in het soepel houden van de celwanden. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de stoffen die de cel nodig heeft (vitaminen, mineralen) via de celwand de cel binnen kunnen. Tegelijkertijd zorgt een goede werking van de celwand ervoor dat toxische stoffen de celwand niet binnen kunnen dringen. Heb je een soepele celwand? Dan kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd. Hands up voor minder spierpijn!  

4. Vetten helpen bij de opname van in vet oplosbare vitamines

Om te zorgen voor een goede opname van vitamine A, D, E, en K zijn vetten nodig omdat deze vitaminen in vet oplosbaar zijn. Neem je dus een vitamine D supplement, zorg er dan altijd voor dat je dit doet bij een maaltijd waarbij je ook vetten binnenkrijgt.

Het ene vet is het andere niet

Onthoud: het ene vet is het andere niet, dus zorg wel dat je met name de gezonde vetten (omega 3 en omega 9) binnenkrijgt in plaats van vetten als omega 6 of transvetten.

Voorbeelden van goede vetten zijn o.a. avocado, vette vis, extra vierge olijfolie en lijnzaadolie, noten, zaden en pitten. 

⁠Vetten die veel omega 6 bevatten en die je dus beter kunt vermijden zijn o.a. zonnebloemolie, raapzaadolie, koolzaadolie en arachide- of pinda olie. Producten die op de verpakking hebben staan ‘bevat veel plantaardige oliën’, zijn producten die je, indien mogelijk, het beste kunt vermijden, omdat deze producten over het algemeen veel omega 6 bevatten.

Welke vetten je het beste kunt gebruiken om in te bakken? Kokosolie, ghee of gewoon een beetje echte roomboter.  Alle plantaardige boters gooi je liever vandaag nog in de prullenbak. 

Mijn naam is Lenneke, ik ben 34 jaar en ik woon samen met mijn vriend in Son en Breugel, Noord-Brabant. Het is mijn missie om sporters op een gezonde manier naar goede prestaties te begeleiden. Voldoende eten, het lichaam voeden in plaats van enkel vullen. Ik heb roofbouw gepleegd op mijn lichaam. Met de juiste kennis was dat niet nodig geweest.

Lees meer: