Verzuring: wat kan je er aan doen?

31/03/2022

Iedere sporter kent het wel. Nog even die herhaling, nog even dat sprintje en poef! De benen lopen vol. Compleet verzuurd. Dit is een vorm van verzuring die bij de meesten van ons  bekend is, maar verzuring is meer! En ook van invloed op jou als sporter.

Als we kijken naar ons voedingspatroon dan heeft alles wat we eten aan het eind van onze vertering een verzurend of alkalisch (ontzurend) effect. Dit is gebaseerd op met name de hoeveelheid mineralen die onze voeding bevat. Helaas hebben alleen groenten en fruit onder aan de streep een ontzurend effect (ook als het zuur smaakt zoals citroen of een zure appel). Eiwitten, graanproducten, suiker, koffie, het werkt allemaal verzurend op ons lichaam. Sterker nog, het kan ons zelfs mineralen kosten doordat sommige stofjes in voeding mineralen roven uit ons lichaam. Ook sport werkt verzurend, doordat er melkzuur ontstaat en omdat we mineralen kwijtraken via zweet.

Ons bloed en het grootste gedeelte van ons lichaam is alkalisch, terwijl ons voedingspatroon grotendeels verzurend is. Dit betekent dus dat het lichaam zelf een oplossing moet vinden om alsnog de juiste balans te houden. Daarvoor zijn mineralen nodig. Halen we die mineralen niet uit onze voeding, dan gaat het lichaam die mineralen op andere plekken weghalen om alsnog de juiste balans van het bloed te houden. Waar het lichaam die mineralen dan vandaan haalt? Uit je botten. Het gevolg? Botten worden minder sterk, er kan zelfs botontkalking (osteoporose) ontstaan op de lange termijn. Daarnaast zorgt het voor vermoeide spieren en kan het de oorzaak zijn van dagelijkse vermoeidheid.

Als sporter heeft de verzuring, doordat het o.a. zorgt voor vermoeide spieren, dan ook invloed op je prestaties. Er zijn zelfs onderzoeken gedaan naar groepen gezonde jongemannen die 4 dagen een verzurend dieet volgden en 4 dagen een alkalisch (ontzurend) dieet. Ze moesten beide keren na die 4 dagen een 400 meter rennen. De proefpersonen waren op de 400 meter gemiddeld 2,3% sneller na het alkalische dieet, ten opzichte van de 400 meter die men rende na een 4 dagen verzurend dieet. 

Een alkalisch dieet loont dus! Niet alleen voor je prestaties, maar zeer zeker ook voor je gezondheid op de lange termijn! Echt, geef dit prioriteit.  

Wat kan je zelf doen?

 Gelukkig zijn er een aantal dingen je kan doen om de juiste balans te houden in je lichaam. Als allereerste: VEEL groenten en fruit eten. Minimaal 500-600 gram groenten per dag en 150-200 gram verst fruit (meer mag altijd natuurlijk).

Daarnaast kan je je lichaam extra ondersteunen door bijvoorbeeld gebruik te maken van Greens. Fittergy heeft een hele mooie formule Greens die je het beste in de ochtend op nuchtere maag kunt nemen. Met de code Lenneke10 krijg je 10% korting. 

Deze Greens zorgen in één klap voor een mooie inname van alkalische voedingsstoffen. Betekent dit dat je dan je groenten niet meer hoeft te eten? Nee, zo werkt het helaas niet. Het is een fantastische aanvulling op je voedingspatroon voor extra ondersteuning, maar het vervangt een gezond voedingspatroon niet. 

Als sporter kan je daarnaast kiezen voor dagelijks een handje rozijnen. Bizar maar waar, rozijnen werken ontzettend ontzurend. Eet ze alleen niet onbeperkt, maar houdt het bij een handje. Het zijn zeer snelle suikers die ook nadelige effecten hebben als je er teveel van eet.

 

Een ander product wat een sterk ontzurende werking heeft is komkommer! Neem dus regelmatig wat komkommer! 

 

Zelf vind ik de afwisseling tussen al deze producten fijn, en daarnaast eet ik dus minimaal 500 gram groenten per dag. Dat is echt gemakkelijker dan je denkt en ook nog ontzettend lekker!  

 

 

Mijn naam is Lenneke, ik ben 34 jaar en ik woon samen met mijn vriend in Son en Breugel, Noord-Brabant. Het is mijn missie om sporters op een gezonde manier naar goede prestaties te begeleiden. Voldoende eten, het lichaam voeden in plaats van enkel vullen. Ik heb roofbouw gepleegd op mijn lichaam. Met de juiste kennis was dat niet nodig geweest.

Lees meer: