Bloedonderzoek voor de sporter
Als je intensief sport en graag je doelen wil bereiken, dan raad ik je aan om 2x per jaar je bloed te laten onderzoeken. Preventief.
Als sporter vraag je veel van je lichaam. Je zoekt je grenzen op, en meestal is dat niet het enige wat je doet. Veel sporters (tenzij je topsporter bent) hebben nog een baan ernaast of studeren. Ook op die vlakken vraag je veel van jezelf, want je bent nu eenmaal een sporter: je gaat altijd voor het hoogst haalbare.
Door regelmatig je bloed te laten checken kan jij bijsturen daar waar nodig is, en het liefst preventief. Sterker nog, ik raad altijd aan om in ieder geval eens bloed te laten prikken op het moment dat je je supergoed voelt. Op die manier heb jij je eigen referentiewaarden. Waarom dat belangrijk is lees je hieronder.
De referentiewaarden waaraan onze bloedwaarden moeten voldoen om de beoordeling ‘goed’ te krijgen van de (huis)arts worden namelijk gebaseerd op de bloedwaarden van een x-aantal samples die afgenomen zijn.
Het bepalen van referentiewaarden
Neem als voorbeeld 4000 samples bij laboratorium X. De bloedwaarden van deze 4000 samples worden per waarde (B12, ijzer, etc) gerangschikt. De buitenste 5% worden er van afgehaald. Oftewel, de allerlaagste- en hoogste scores tellen niet mee. Et voilà: dit zijn de referentiewaarden die laboratorium X hanteert, en daarmee ook de (huis)arts die jouw bloed heeft afgenomen.
Maar wanneer laat je over het algemeen bloed prikken? Als je je niet fit voelt..! Dit bloed is over het algemeen dus van mensen die klachten hebben. En daar wordt op gebaseerd of jouw bloed wel of niet in orde is… ❌️
Heb jij je eigen vergelijkingsmateriaal van een moment waarop jij je ontzettend goed voelde? Dan kan jij dus zelf ook je bloedwaarden vergelijken en weet je beter aan welke knoppen je mogelijk mag draaien om je weer on top of the world te voelen.
Long story short: vraag dus ALTIJD je bloeduitslagen op en laat je niet afschepen met: “alles is in orde”.
Is jouw huisarts net zoals die van mij en wordt er alleen geprikt bij klachten? Don’t worry! I’ve got your back! Ik werk samen met een laboratorium. Zij hebben een uitgebreide bloedtest voor sporters beschikbaar. En ja, ook dat laboratorium hanteert bepaalde waarden, maar zelf kijk ik ook altijd naar de waarden en bespreken we die samen, zodat je weet wat je kan verbeteren. Oók als de waarde binnen de officiële kaders valt en dus als goed wordt gemarkeerd.
Welke waarden worden gemeten in het bloed:
|
Hoe werkt het?
Je kan via onderstaande knop een afspraak inplannen. Boek je afspraak minimaal 3 weken vooruit. Wanneer je de afspraak boekt, vul je ook je adresgegevens in. Zodra de afspraakbevestiging in mijn mailbox verschijnt ontvang je de factuur. Heb je de factuur betaald? Dan wordt de bloedtest zo snel mogelijk naar je wordt opgestuurd. Dit is een brievenbuspakketje, dus je hoeft hier niet voor thuis te blijven. Je kunt de test thuis afnemen door middel van een vingerprik en dezelfde dag als de afname opsturen naar het laboratorium.
Let op! Stuur je bloed niet op vrijdag op, in het weekend worden er geen bloedanalyses uitgevoerd. Verzendmateriaal zit in het pakketje inbegrepen.
Binnen 6 werkdagen ontvang je de uitslag op je eigen mailadres. Zodra je de uitslag hebt, stuur je deze door naar mij (lenneke@stimulusz.nl) zodat ik me kan voorbereiden op de bespreking van jouw bloeduitslagen. Doe dit uiterlijk 3 dagen voor de bespreking van jouw bloedtest.
De kosten
De kosten voor de labanalyse, inclusief het bespreken van je uitslagen bedragen 189,00 inclusief BTW. Hiervoor ontvang je per mail een factuur. Zodra je de factuur voldaan hebt, wordt jouw bloedtest opgestuurd.