fbpx

Waarom focus op een goede ademhaling?

In de vorige blog heb ik wat meer verteld over chronische hyperventilatie, het teveel in- en uitademen en de daarmee mogelijk gepaard gaande klachten. Een goed CO2 gehalte in je bloed/lichaam is dus van groot belang voor je gezondheid.

Wellicht ben je je inmiddels wat meer bewust van je ademhaling en vooral hoe je ademt. Zelf ademde ik heel vaak door mijn mond. Als kind zat ik vaak met open mond te lezen en dat was niet omdat het een spannend boek was. Mijn moeder heeft zo vaak geroepen “Len, mond dicht!”. Wat vond ik dat moeilijk. (Dat ze dat riep was overigens niet omdat ik niks mocht zeggen ;-))

Adem net zo vaak door je mond als je eet door je neus.

Met andere woorden, adem dus altijd door je neus. Lukt dat mij al altijd? Nee. Ben ik me er bewust van? Ja. En dat is al een grote winst, want zodra je het opmerkt kan je het weer aanpassen. Tot het moment dat je het weer opmerkt, met als gevolg dat je het weer aanpast. Hoe meer je dit oefent, hoe automatischer je straks door je neus adem haalt.

Waarom zou je dan door je neus ademhalen? De neus heeft verschillende functies die speciaal voor de ademhaling zijn ontworpen al die jaren geleden:

  • Je neus zorgt ervoor dat de lucht die je inademt verwarmd wordt. Zo voelt het voor je longen niet bij iedere ademteug alsof er een koude windvlaag / orkaan je longen binnen komt, maar voelt het als een lekker zomerbriesje.
  • Je neus bevochtigt de ingeademde lucht. Dit is van groot belang voor het goed functioneren van je luchtwegen.
  • Je neus werkt als een filter van de ingeademde lucht. Op deze manier worden schadelijke stoffen uit de ingeademde lucht gefilterd en vangen we in de neus o.a. ziektekiemen op die door het neusslijmvlies worden gedood. Daarnaast voegt neusademhaling een stofje genaamd NO (stikstofmonoxide) toe aan de ingeademde lucht. NO wordt geproduceerd in de bijholtes (sinussen). Dit stofje helpt je immuunsysteem om luchtgedragen virussen te bestrijden. Adem je door de mond, dan mis je dit belangrijke stofje! Er zijn nog geen onderzoeken die bevestigen dat NO helpt om Covid-19 te bestrijden, echter uit eerdere onderzoeken is wel gebleken dat NO helpt om andere virussen te bestrijden. Er is wel een duidelijke aanwijzing dat NO zou kunnen helpen bij dit corona-virus.
  • Door de neus uitademen zorgt voor minder CO2- en vochtverlies.

Heb je inmiddels geoefend met neusademhaling en is het je gelukt dit 5 minuten te doen? Dan weet je dat je dit ook de rest van je leven kan doen en is het een gewoonte die je jezelf moet aanleren. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het kan!

Dit wil niet zeggen dat je nooit meer door je mond moet ademen. Ben je op hoge intensiteit aan het sporten, dan is neusademhaling in veel gevallen niet meer mogelijk en dat is okee, echter in je herstel kan je wel weer terug gaan naar je neusademhaling.

Tijdens een cursus of clinic Mindful Cycling gaan we dieper in op de neusademhaling en krijg je oefeningen om hiermee aan de slag te gaan. Je ervaart tevens hoe het is om neusademhaling toe te passen en wat het met je doet.

Vragen of meer info? Mail naar lenneke@stimulusz.nl voor al je vragen of bel/app me op 06 12 41 11 89.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *