fbpx

Psoas Massage

De psoas is een spier die ook wel eens de Iliopsoas wordt genoemd. De iliopsoas is een spiergroep die bestaat uit 3 spieren:

  • De Psoas Major
  • De Psoas Minor
  • Iliacus

Vanaf nu gebruiken we de term ‘de psoas’ voor deze gehele spiergroep. De psoas is onze diepst liggende spier en wordt ook wel de spier van de ziel genoemd. Deze spiergroep verbindt je romp met je benen. Dankzij deze spieren kun je voorover buigen en je benen optrekken.

Het is ook direct een van de meest belaste spieren in ons lichaam. Sterker nog, door teveel zitten kan je deze spier al overbelasten. Ook met fietsen en wandelen speelt deze spier een belangrijke rol.

O.a. lage rugklachten en heupklachten kunnen veroorzaakt worden door de psoas spier. Maar ook darmklachten, menstruatiepijn en pcos kunnen allemaal een link hebben met jouw psoas. Het is namelijk nogal een druk gebied, die buikholte van jou en alles ligt lekker op, onder of tegen elkaar aan. Een psoas die niet goed functioneert kan hiermee dus echt invloed hebben op (het functioneren van) onze organen.

Connectie met je oerbrein en je middenrif

 

Daarnaast is het ook een spier die je automatisch aanspant wanneer je stress of spanning ervaart.  Je psoas heeft een connectie met je middenrif (onze belangrijkste ademhalingsspier) en je oerbrein. Ervaar jij stress, dan zet je je vaak onbewust schrap, je ademhaling gaat omhoog en wat gebeurt er: je psoas span je aan. Je bent klaar om te vechten of te vluchten (fight/flight reactie).

Bij een psoas massage kunnen er dan ook (onverwacht) emoties vrij komen. Doordat die spier een rol speelt in de fight/flight reactie sla je er vaak emoties op. Door de spier los te maken, komt er ruimte voor je emoties en kan je ze vaak ook beter tot rust brengen. Je houdt letterlijk je emoties en je spanning vast in je buik. Terwijl die buik zo’n goede raadgever kan zijn. Je onderbuikgevoel is er niet voor niets..

Wat houdt een psoas massage in?

Een psoas massage is niet een massage zoals je deze kent. Eigenlijk is release een beter woord. Massage zul je vooral kennen als een opeenvolging van verschillende strijkingen en knedingen. Bij een psoas massage gaan we door middel van functietesten eerst kijken hoe het met jouw psoas gesteld is. Daarna gaan we eerst aan de slag met de omliggende spieren, zoals de lange rugspier (erector spinae) en de vierkante lendenspier (quadratus lumborum) voor we met de psoas zelf aan de slag gaan. Het is namelijk belangrijk dat er genoeg ruimte is voor jouw psoas.

Daarna gaan we met de psoas aan de slag. Door middel van technieken ga ik de psoas fixeren, waarbij jij op dat moment verschillende bewegingen mag maken om de psoas te releasen (ontspannen). Het is dus een massage waarbij we samenwerken om zo tot een ontspannen psoas te komen.

Wat kost een psoas massage?

Een psoas massage duurt 60 minuten. De kosten voor de behandeling bedragen € 60,00 per behandeling. 

De eerste behandeling duurt maximaal 15 minuten langer ivm kennismaking / inventarisatie van jouw klachten (zonder extra kosten). 


Zie ik jou snel terug voor een psoas massage?