fbpx

Orthomoleculair adviseur in de dop!

Yayy! Leuk nieuws! A.s. dinsdag 20 oktober start ik met mijn opleiding tot orthomoleculair adviseur gevorderd bij Stichting Ortho Health Foundation. I can’t wait! En het past perfect in de visie van Stimulusz. Namelijk het verzorgen van jouw stimulans(z) voor lichaam en geest!

Als orthomoleculair adviseur streef je naar optimale gezondheid. In mijn ogen is gezondheid meer dan de afwezigheid van ziektes. Het is je energiek en fit voelen zonder vage klachten.

Jarenlang dacht ik dat ik goed voor mezelf en mijn lichaam zorgde. Ik was energiek, sportte veel en at dagelijks wel mijn portie groenten en fruit. Totdat ik fysiek en mentaal instortte. De huisarts adviseerde me om 3 weken op de bank te gaan liggen en dan zou alles wel goedkomen, terwijl ik helemaal de weg kwijt was en niet eens meer naar de supermarkt durfde, laat staan autorijden. Ik had mezelf compleet uitgeput en door mijn angsten werd mijn wereldje ook steeds kleiner.

Door het “advies” van de huisarts ging ik zelf op zoek. Ik verdiepte me in ontspanning, in voeding en in ademhaling en ik ging weer studeren. Ik rondde mijn opleiding sportmassage af, werd instructeur Mindful Cycling waarin ik heel veel leerde over het belang van een juiste ademhaling én nu start ik dus met de vervolgopleiding tot orthomoleculair adviseur.

Nadat ik een aantal weken écht helemaal niks had gedaan ging ik op zoek naar hulpverleners om weer te genezen en hoe ik dat proces naar genezing kon ondersteunen. Ik had afspraken met verschillende psychologen en coaches, op zoek naar de beste klik met uiteindelijk heel fijn resultaat, én ik ging langs bij een orthomoleculair adviseur om mijn lijf op de best mogelijke manier te ondersteunen in het herstelproces.

Waarom een orthomoleculair adviseur? Ik las in die tijd veel over de invloed van darmklachten op het brein. Je darmen zijn vaak een weerspiegeling van de gezondheid van je lichaam. Zodra je darmen, en daarmee je vertering van voedsel, uit balans zijn heb je meer kans op zowel fysieke als mentale klachten. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 90% van de bacteriën in je darmen ook in je brein voorkomen. Je darmen worden dan ook niet voor niks je tweede brein genoemd. Daarnaast gaat ongeveer 20-25% van wat we eten direct naar je hersenen. (Bron: Charlotte Labee) Werken je darmen niet goed, dan neem je je voedingsstoffen minder goed / niet op en bouw je dus allerlei tekorten op met allerlei klachten tot gevolg die uiteindelijk kunnen uitmonden in chronische ziekten.

Ik had toen ik instortte al ruim een jaar dagelijks diarree (sorry voor de info ;-)) en ook hiermee kwam ik bij de huisarts niet verder dan dat het waarschijnlijk door de stress kwam. Bij de orthomoleculair adviseur kwam ik erachter dat ik heel erg gevoelig was voor gluten, tarwe en koe zuivel. Ik stopte met deze producten en binnen een week was ik van mijn diarree af en voelde ik me helderder in mijn hoofd. Daarnaast bleek ik o.a. magnesium, vitamine B12 en vitamine D tekort te komen, en werden neurotransmitters als dopamine en serotonine nog maar weinig geproduceerd door mijn lichaam als gevolg van de ontregeling in mijn darmen. Daar lagen uiteraard verschillende oorzaken aan ten grondslag, waaronder stress, zowel op mijn werk als voedingsstress die ik zelf creëerde door de voor mij verkeerde voedingsstoffen eten.

Op basis van al deze informatie ging ik met mijn orthomoleculair adviseur aan de slag. Zo probeerde ik steeds wat puzzelstukjes bij elkaar te passen en ik zorgde er op die manier voor dat mijn lichaam door middel van voeding én supplementen de voedingsstoffen kreeg die het zo hard nodig had om te herstellen.

Ik geloof dan ook heilig dat dit mij enorm geholpen heeft in mijn herstel, en ik werd er zo door gegrepen dat ik hier meer mee wil gaan doen. Tijdens mijn traject stelde ik al enorm veel vragen om er alles over te leren. Toen de eerste lockdown een feit was besloot ik daar goed gebruik van te maken en haalde ik mijn basisdiploma orthomoleculair adviseur. Vanaf 20 okt. ga ik dus enthousiast aan de slag met de opleiding tot adviseur gevorderd.

Afgelopen woensdag heb ik de mappen met het studiemateriaal thuisgestuurd gekregen en okee, I confess.. stiekem heb ik de stof van lesdag 1 en 2 al doorgenomen. Ik kan jullie vertellen, het wordt MEGA INTERESSANT!

Zal ik jullie meenemen in wat ik leer, alvast wat voedingstips delen en mijn proces delen?

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *