fbpx

Natuurlijke verzorgingsproducten: gebruik jij ze al?

Verzorgingsproducten, iedereen gebruikt ze. En ik vermoed (hoop) dat iedereen dagelijks wel iets van onderstaand lijstje gebruikt 😉

 • Deodorant
 • Shampoo / Conditioner
 • Zeep / bodywash
 • Crèmes
 • Bodylotion
 • Make-up
 • Scheerzeep
 • Parfum
 • Etc.

Als orthomoleculair therapeut ben ik niet alleen bezig met voeding en de impact daarvan op onze fysieke en mentale gezondheid. Verzorgingsproducten spelen hier namelijk ook een rol in. Je huid is namelijk je grootse orgaan. Het neemt stoffen op én het scheidt afvalstoffen uit. Ongeveer zo’n 25% van alle afvalstoffen wordt door de huid uitgescheiden. Het is dan ook enorm belangrijk dat je huid kan blijven ademen en zo de afvalstoffen uit kan scheiden.

Wat dat te maken heeft met verzorgingsproducten? Heel erg veel. Veel verzorgingsproducten zitten namelijk bommetje vol toxische stoffen. Denk hierbij aan parabenen, siliconen, maar ook synthetische parfums, PEG’s en conserveringsmiddelen. Je huid neemt deze stoffen op.. Op deze manier komen ze in de bloedbaan terecht een aantal van deze stoffen kan er zelfs voor zorgen dat je hormoonhuishouding verstoord raakt.

Kies je voor natuurlijke verzorgingsproducten, dan kies je voor producten die niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Je belast je lever niet, je huid wordt met goede ingrediënten gevoed en kan goed ademen, én het is ook nog eens veel beter voor het milieu. Veel verzorgingsproducten belanden namelijk via het putje toch weer in het milieu. Natuurlijke ingrediënten zijn biologisch afbreekbaar en daarmee breng je dus geen schade toe aan het milieu.

Nou is er een enorme verscheidenheid aan natuurlijke producten op de markt, met allemaal een eigen mooie boodschap. Maar wat werkt nu goed? Dat is vooral heel erg persoonlijk. Wees dan ook niet ontmoedigd als het eerste natuurlijke product dat je test een beetje tegenvalt.

Ik heb zelf inmiddels ook enorm veel getest, en bij deze een aantal van mijn favorieten op een rij:

Blokzeep

Hier koop ik mijn shampoo, conditioner, bodywash en scheerzeep. Blokzeep heb ik zo’n 2 maanden geleden ontdekt en ik vind het fantastisch. Ik was mijn haren nu gemiddeld nog maar 1x in de 5 dagen. Ze hebben voor zowel de shampoo als de bodywash enorm veel keus qua geuren. Ze hebben daarnaast ook nog eens heel fijn zeepzakje van hennep. Je stopt je bodyblok daarin, maakt dit nat en gaat hiermee over je lijf. Meteen een scrubbeurt en na afloop hang je het zakje, incl. blok zeep aan het touwtje te drogen.

Dr. Organic

Mijn deodorant is van Dr. Organic. Dit is een roller (in een plastic verpakking helaas), waarbij de kokosgeur mijn favoriet is. Ik heb veel solid deo’s uitgeprobeerd, maar op de een of andere manier kreeg ik daar altijd uitslag en jeuk van. Daarom voor mij de deo van Dr. Organic!

We love the planet

Van We love the planet gebruik ik de handcrème. Heb deze destijds samen met hun solid deo aangeschaft. De handcrème is top, in tegenstelling tot de deo waar ik uitslag van kreeg. Desalniettemin weet ik dat hun deo bij vele anderen wel favoriet is.

Dr. Hauschka

Van Dr. Hauschka gebruik ik nu de dagcrème in combinatie met de bronzing fluid. De bronzing fluid meng ik met mijn dagcrème, zodat ik toch een beetje een kleurtje op mijn gezicht heb in de winter. Nadeel van Dr. Hauschka vind ik dat het heel prijzig is, dus wie weet ik ga ik later nog eens op zoek naar een ander merk.

Andere merken waar ik nog geen ervaring mee heb, maar waar ik wel veel positieve geluiden over hoor:

 • Natulique (o.a. shampoo, droogshampoo, haarverf)
 • Loveli (o.a. deodorant, gezichtsverzorging, lipverzorging en bodywash)
 • Squalan (o.a. gezichtsverzorging)
 • Avril (make-up)

De volgende keer dat je verzorgingsproducten aanschaft, overweeg dan eens om voor natuurlijke producten te kiezen. Je huid wordt er blij van en je lichaam ook! 🙂

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *