fbpx

Wat doet de sportmasseur?

Sportmassage

In het stukje ‘over mij’ schreef ik al dat mijn fascinatie voor sportmassage begon in 2016/2017. Waarom? Omdat het mij de mogelijkheid gaf om in 2016 toch deel te nemen aan de triatlon waar ik al 5 maanden kei hard voor getraind had. En omdat het voor mij heel preventief werkte in 2017. Een heel jaar lang geen blessures, terwijl ik 10-12 uur per week trainde, en zelfs aan hardlopen deed! Heb je het stukje ‘over mij’ nog niet gelezen? Klik dan hier, dan weet je waar ik het over heb.


Wat doet de sportmasseur?

Sportmassage is het toepassen van een complex van handgrepen op een (ontbloot) en ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sportbeoefenaar met het doel om diens lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van die sport weg te nemen, of deze zo min mogelijk te doen voelen.

Kort gezegd: door het geven van mechanische prikkels worden reacties in het lichaam teweeg gebracht. Deze reacties moeten leiden tot herstel van evenwicht in het lichaam.


Belangrijk om te weten is dat een sportmasseur alleen een gezond lichaam masseert. Dit wil zeggen dat ik als sportmasseur in geen geval posttraumatische of pathologische gevallen zal behandelen. Oftewel, de behandeling van blessures is het terrein van arts en/of fysiotherapeut. Bij twijfel zal ik dan ook altijd doorverwijzen om eventuele blessures uit te sluiten. (In mijn geval in 2016 was ik ook eerst bij een fysiotherapeut geweest die mijn behandeling afstemde met de sportmasseur van dienst). Wel kan ik, indien nodig EHBSO verlenen (koelen/bandageren/wondverzorging).


De taak van mij als sportmasseur is dan ook vooral preventief. Door mijn kennis van sportverzorging ben ik in staat om voorlichting te geven aan de sporter en door massage en verzorging kan ik helpen blessures te voorkomen.
Komt een sporter terug van een blessure en is hij/zij in de opbouw naar volledige belasting, dan kan ik als sportmasseur ook ondersteuning bieden door middel van bijvoorbeeld tapen ter ondersteuning van de herstellende spier voor een training, of los masseren na afloop van de training.


Voor wie is de sportmassage bedoeld?

Zoals de naam sportmassage doet vermoeden, is deze alleen bedoeld voor sporters. Dit is echter niet het geval. Natuurlijk, de sportmasseur kan sporters op een goede manier begeleiden bij het voorkomen van blessures of in opbouw in intensiteit na een blessure. Echter, een sportmassage is ook een aanrader voor de niet-sporter. Waarom? Door langdurige blootstelling aan stress, verkeerde werkhouding of een overbelasting kunnen dezelfde reacties optreden als bij sporters. Door een goede sportmassage zullen de spieren ook bij niet-sporters weer ontspannen en zo bijdragen aan het algehele welzijn van de niet-sporter.


De massage

De sportmassage is een intensieve massage, waarbij bijvoorbeeld knopen uit je spieren worden los gemasseerd. Dit voelt soms enigszins pijnlijk aan, maar het is noodzakelijk om je spieren echt goed los te maken. Uiteraard zal ik altijd luisteren naar jou en naar de signalen die je geeft om er voor te zorgen dat de massage niet té intensief wordt. In overleg met de klant bepaal ik voorafgaand aan de massage wat de aandachtsgebieden worden en op welke intensiteit er gemasseerd wordt. Indien nodig wordt er voorafgaand aan de massage functieonderzoek van één of meerdere gewrichten uitgevoerd om beter te kunnen bepalen hoe en wat er gemasseerd wordt.

De effecten van sportmassage

  • Verbetering van de doorbloeding
  • Verbetering van de spierspanning
  • Losmaken van verklevingen
  • Verbetering van de stofwisseling
  • Pijnbestrijding
  • Verbetering van het algemene welbevinden


Door bovenstaande effecten worden afvalstoffen in je lichaam beter afgevoerd en helpt het je lichaam om sneller te herstellen. Tevens voorkom je blessures door overbelasting.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *